Melaleuca on Facebook

Olejek drzewa herbacianego Tea Tree Oil

Krótka historia
Na północnym wybrzeżu Nowej Południowej Walii we wschodniej części Australii rośnie unikalny gatunek drzewa, którego olejek ma wyjątkowe właściwości. Drzewem tym jest Melaleuca Alternifolia, popularnie nazywana Tea Tree (drzewem herbacianym). Australijscy Aborygeni przez tysiąclecia używali liści tego drzewa do leczenia wielu schorzeń, w tym ropnych schorzeń skóry, wywołanych przez bakterie i grzyby chorobotwórcze. W 1779 do wschodniego wybrzeża Australii dotarł wraz z załogą angielski żeglarz James Cook. Szybko dostrzegli oni silnie pachnącą roślinę - Melaleuca alternifolia i wykorzystywali ja sporządzenia aromatycznej, orzeźwiającej herbaty i prawdopodobnie dlatego potocznie roślina ta nazywana jest Tea Tree - drzewo herbaciane.

Pierwsze naukowe wyniki badań nad składem oraz terapeutycznym zastosowaniem Tea Tree Oil opublikowano w latach 30 w Australian Journal of Dentistry i w British Medical Journal. Dowodziły one, że olejek z Melaleuca Alternifolia ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze, a jednocześnie znacznie przyśpiesza proces gojenia ran. Wyniki tych badań zostały ostatnio potwierdzone w licznych światowych ośrodkach naukowych.


Otrzymywanie i skład olejku drzewa herbacianego
Olejek drzewa herbacianego pozyskiwany jest z liści, czasem drobnych gałązek rośliny. Dotychczas okryto w nim ponad 100 różnych składników. Należą do nich min. Terpinen-4-ol, cyneol, terpiny, terpineole, pinen i inne. Swoje unikalne właściwości olejek z drzewa herbacianego zawdzięcza przede wszystkim dwom składnikom:

  • Terpinen-4-ol - działającego przy chorobach i uszkodzeniach skóry,
  • Cyneol - działającego pozytywnie szczególnie przy chorobach przeziębieniowych.

Według Austarlijskiego Związku Producentów Olejku Drzewa Herbacianego ich udział w olejku powinien wynosić odpowiednio: powyżej 30% dla terpinen-4-olu,a poniżej 15% dla cyneolu.


Melaleuca Poland używa certyfikowanego olejku sprowadzanego z Australii, w którym zawartość Terpinen-4-ol jest wyższa od 40%, a zawartość 1, 4 - cyneolu niższa od 4%.


Unikalne właściwości Tea Tree Oil
Olejek drzewa herbacianego ma bardzo szerokie spektrum działania. Jest najsilniejszym, znanym ludzkości naturalnym środkiem antyseptycznym. Działa bakteriobójczo, grzybobójczo i antywirusowo - bez skutków ubocznych. Skutecznie pomaga w walce z trądzikiem, łupieżem, łuszczycą i grzybicą. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej. Wpływa pozytywnie na ukrwienie i wspomaga regeneracje komórek ciała. Odstrasza owady i łagodzi skutki ich ukąszeń. Ma właściwości antyutleniające i wspomaga system immunologiczny organizmy. Wskazane jest do inhalacji przy katarze i zapaleniu górnych dróg oddechowych.


Kosmetyki na bazie Tea Tree Oil
Na bazie Tea Tree Oil w oparciu o najnowszą technologię opracowano szereg preparatów kosmetyczno-leczniczych m.in. kremy antyseptyczne, dezodoranty, mydła, zasypki, szampony, odżywki do włosów i wiele innych. Preparaty te stosowane w zapobieganiu i zwalczaniu grzybic oraz infekcji skóry w Australii szeroko rozprzestrzeniły się na całym świecie.


Zawarty w tych preparatach olejek wnika w głąb skóry, dzięki czemu może regulować określone jej czynności, zaopatrywać ją w tlen, a więc przyczyniać się do jej prawidłowego napięcia. Preparaty na bazie Tea Tree Oil łagodzą szkodliwy wpływ środowiska i promieni słonecznych przez co przyczyniają się do zwolnienia procesów starzenia się skóry. Olejek drzewa herbacianego nadaje się do pielęgnacji zarówno skóry normalnej, ale w szczególności problematycznej: skóry szarej, źle dokrwionej, wrażliwej, trądzikowej, skłonnej do zaskórników, czyraków i ropieni.


Produkty z olejkiem przeznaczone do pielęgnacji stóp działają profilaktycznie, zapobiegając powstawaniu przykrego zapachu, odświeżają i odżywiają, przynosząc ulgę zmęczonym stopom. Olejek drzewa herbacianego doskonale spełnia swoje zadanie w preparatach do pielęgnacji włosów. Pomaga zapobiegać łupieżowi, wspomaga ukrwienie skóry, wzmacnia włosy i nadaje i połysk.


Skuteczność kosmetyków leczniczych jako preparatów bakteriobójczych i grzybobójczych została potwierdzona wynikami badań przeprowadzonymi w Katedrze i Zakładzie Mikrobiologii Śląskiej Akademii Medycznej w Zabrzu-Rokitnicy.


Preparaty na bazie olejku drzewa herbacianego stosowane są:

  • do zapobiegania, wspomagania leczenia chorób i łagodzenia ich symptomów: przede wszystkim grzybicy stóp i infekcji, jako środek dezynfekujący, środek wzmacniający system odpornościowy a także w terapii aromatycznej. W zależności od sytuacji olejek stosuje się w formie czystej (lokalnie) lub rozcieńczonej: kąpiele, masaże, wcieranie, nacieranie, obmywanie, płukanie, okłady, kompresy, inhalacje, parówki...
  • do pielęgnacji ciała: skóry (także rąk i nóg), włosów, paznokci, zębów i jamy ustnej, a także do higieny intymnej. W zależności od sytuacji w formie czystej (lokalnie) lub rozcieńczonej (olejek drzewa herbacianego jako dodatek do kosmetyków): kąpiele, masaże, obmywanie, płukanie itp.
  • w gospodarstwie domowym: np. do odświeżania i dezynfekcji powietrza w pomieszczeniach, do utrzymania higieny pomieszczeń, walki z pasożytami, jako środek ochrony roślin itp.